Levenstestament en eigen regie
Mensen leven gemiddeld langer en ouderdom komt helaas vaak met gebreken. Een steeds grotere groep mensen is niet meer in staat hun belangen te behartigen. Ook wil men steeds vaker zelf de regie houden over het lijf, het leven en de eigen bezittingen, zo lang dat kan. Daarom is het goed om nu al na te denken over de situatie waarin je dat straks misschien niet meer zelf kunt.
Regie in eigen hand
Met een levenstestament hou je zelf de regie over je leven. In het levenstestament geef je een uitgebreide volmacht aan je partner en/of bijvoorbeeld je kinderen. Je hebt hierbij geen last van beperkingen die gelden bij een wettelijke regeling, zoals bewind of mentorschap. Als je onder bewind gesteld moet worden, is er al sprake van een moeilijke situatie. Het volgen van een onder bewindstellingsprocedure is vaak extra belastend, lastig en neemt veel tijd in beslag.
De bewindvoerder heeft steeds vooraf machtiging (toestemming) nodig van de kantonrechter om over het vermogen van de onder bewindgestelde te beschikken. Voor de kantonrechter gelden beperkingen, hij mag onder andere geen machtiging geven voor: bijvoorbeeld het doen van schenkingen als er geen schenkingstradities was, aan oplossingen om het betalen van een eigen bijdrage voor het verpleegtehuis te voorkomen of het onderbrengen van je vermogen in een spaargeld BV.
Met een levenstestament kan dit wél.
In een levenstestament kunt u laten vastleggen wat uw wensen zijn als het gaat om het beheer van uw financiën, het nemen van medische beslissingen en persoonlijke verzorging. Ook kun je de kinderen machtigen om een “second opinion” aan te vragen zonder dat een arts zich achter het medisch geheim kan verschuilen. De eerder dit jaar ingevoerde AVG maakt het er niet makkelijker op. Artsen mogen kinderen niet zomaar informatie geven over hun ouder(s). In het levenstestament kun je dit wel mogelijk maken.
Bevoegdheid partner
Veel mensen denken dat de partner automatisch de aangewezen persoon is die dergelijke zaken mag afwikkelen, maar dat is niet het geval.
Moet de eigen woning verkocht worden, maar ben je niet meer in staat je eigen belangen te behartigen, dan kan je partner niet zelfstandig mede namens jou de woning verkopen. In dat geval zal je partner een onder bewindstellingsprocedure moeten starten. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor het wijzigen van de hypotheek, het tekenen voor een nieuw rentevoorstel of voor het opheffen van bankrekeningen. Een levenstestament had hier een zeer goede uitkomst kunnen bieden.
Normaal testament versus levenstestament
Soms denken mensen ook dat zij een en ander al goed geregeld hebben als zij in een "normaal" testament hun partner tot erfgenaam hebben benoemd. Een "normaal" testament werkt niet als je tijdens leven in een situatie komt waarin je geestelijk niet meer in staat bent bepaalde beslissingen te nemen, denk aan Alzheimer, dementie en dergelijke.