Een testament ook belangrijk voor alleenstaanden!
Als een alleenstaande ouder overlijdt, dan gaat de erfenis naar de kinderen. Zijn er geen kinderen en is er geen testament, dan wordt er verdeeld volgens het wettelijk versterfrecht.
Ook Maarten worstelt of hij een testament wil opstellen. Op internet heeft hij gelezen dat zijn vader voor de ene helft zijn erfgenaam is en zijn enige zus voor de andere helft. Maarten heeft geld op bank en een eigen huis en wil zijn zaakjes goed regelen.
Het leven van Maarten
Zijn vader viert volgende maand zijn 92ste verjaardag. De gezondheid gaat achteruit en de thuiszorg is inmiddels elke dag aanwezig. Verder heeft Maarten één zus, Akke die alleenstaande ouder is met twee kinderen, zijn nichtjes Eva en Louisa. Met zijn nichtje Louisa heeft Maarten totaal geen klik, met Eva wel die ziet hij wekelijks.
Wat is wijsheid?
Hij besluit de notaris te bellen om te vragen wat wijsheid is. Na het horen van Maarten’s verhaal wijst de notaris Maarten op de uitwerking van zijn plannen: “Als je vader erfgenaam is, betaalt hij belasting over zijn erfdeel en dit erfdeel vervalt bij zijn overlijden weer aan je zus, die daar ook weer belasting over moet betalen. Ook telt de erfenis mee bij de berekening van de eigen bijdrage van vader. Alles wat je zus over heeft, vervalt aan je beide nichtjes.” Dat laatste had hij zich niet gerealiseerd, Eva prima, maar Louisa liever niet.
Maarten vraagt aan de notaris hoe dit anders kan waarbij hij wil dat zijn zus en nicht Eva het meeste zullen krijgen en waarbij ook een goed doel iets krijgt.
Slimme oplossingen
De notaris meldt Maarten dat zijn vader een vrijstelling heeft van zo’n € 48.000,00. Maarten kan zijn vader het vruchtgebruik geven over het erfdeel van zijn nichtje Eva. Als vader overlijdt gaat zijn vruchtgebruik over op Akke. Vader betaalt zo geen belasting en de belastingheffing van Eva wordt behoorlijk verminderd door het vruchtgebruik van vader en haar moeder. Ook voorkomt dit dat Louisa wat krijgt. Als de beide vruchtgebruikers overlijden valt alles automatisch én belastingvrij naar Eva toe.
Het goede doel betaalt geen belasting. De notaris raadt Maarten ook aan om aan te geven waar het goede doel het geld voor moet gebruiken.
De notaris benadrukt dat het testament pas geldig is, als het getekend is bij de notaris. Ook noemt de notaris nog als belangrijk voordeel van een testament dat bij het overlijden van Maarten duidelijk is wie de erfgenamen zijn en dat een tijdrovend erfgenamenonderzoek niet nodig.
Maarten is opgelucht dat de notaris het allemaal goed voor hem kan regelen en maakt snel een afspraak voor het ondertekenen van het testament.
De notaris eindigt zijn verhaal met de vraag: “Ook verstandig is na te denken over het opstellen van een levenstestament. Maarten is zeer geïnteresseerd en laat zich hierover graag voorlichten door de notaris.”