Direct contact : 0252 - 41 40 08
sfeerafbeelding
Nieuws

'Kleinkinderen worden vaker opgenomen in testament'

21-11-2017 * Bronvermelding NU.nl/economie 

Grootouders nemen hun kleinkinderen vaker op in hun testament. Sinds 2010 is het aantrekkelijker om geld na te laten aan een kleinkind.Dat stelt koepelorganisatie Netwerk Notarissen op basis van een enquête onder 44 aangesloten notariskantoren.

Van de ondervraagde notarissen merkt 77 procent dat grootouders vaker dan voorheen hun kleinkinderen in het testament noemen. Zo'n 95 procent van de respondenten zegt dat het besparen van erfbelasting de belangrijkste reden is om kleinkinderen in het testament op te nemen.

"Het is bijna altijd fiscaal gunstig om naast de kinderen ook de kleinkinderen te laten erven. Een kleinkind kan van een grootouder ruim 20.000 euro erven zonder dat daar belasting over moet worden betaalt", verklaart directeur Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen.

"Vanaf 2010 is het stukken gunstiger om je kleinkind een bedrag na te laten", aldus Van der Geld. "In de praktijk zien we nu terug dat er ook flink gebruik gemaakt wordt van deze vrijstelling voor de erfbelasting."

Ouders

Tegelijkertijd betekent dit dat de ouders van de kleinkinderen een lagere erfenis ontvangen. Ruim 70 procent van de ondervraagden ziet dat het bedrag voor kleinkinderen stijgt ten nadele van hun ouders. Overigens ontvangen kinderloze ooms en tantes niet minder als ook hun neven en nichten een deel van de erfenis ontvangen.

Verder stelt ruim de helft (55 procent) van de notarissen dat soms alleen de kleinkinderen en niet ook hun ouders een deel van de erfenis krijgen. De belangrijkste reden hiervoor is een slechte band tussen de opsteller van het testament en hun kinderen. Ook financiële problemen bij de ouders zorgen ervoor dat grootouders in hun testament voor hun kleinkinderen kiezen.

Bodemloze put

"Vaak vrezen mensen die een testament maken dat hun erfenis in een bodemloze put van schulden valt. Dat kan overigens ook op een andere manier worden opgelost dan te onterven", stelt Van der Geld. Ze benadrukt dat testamenten op maat gemaakt kunnen worden en er financiële problemen rekening gehouden kan worden.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Notariskantoor Timmers denkt graag met u mee, informeer naar de mogelijkheden. 
 
Nieuwsarchief